30 augusti 2015

Traditionellt och trendigt korndrällsbroderi


Det är alltid lika roligt när man hittar en ny handarbetsteknik som man inte känt till förr. Man samlar lite mer information, och det börjar pirra i fingrarna, man vill genast prova. 
 En ny kurs som Pedersöre MI ordnar med start 7.9 heter "Sy i korndräll" och väcker mitt intresse. Det visar sig vara en kurs i en broderiteknik som var stor på 30- och 40-talet. Den användes för att dekorera diskhanddukar och andra kökstextilier, och försvann sedan i takt med diskmaskinens introduktion. På engelska kallas tekniken swedish weaving, huck weaving, huck embroidery eller huckaback, men hur jag än letar hittar jag inget riktigt svenskt namn för den. Korndräll syftar nämligen på broderingsbottnen, ett oliksidigt bomullstyg i fyrskaft där den ena sidan, den man broderar på, har flotterande trådar i varpriktning. Det är genom att trä broderingstråden under dessa trådar som man syr sitt mönster, och det är också de trådarna som gett tyget sitt namn, då de bildar små korn på tygets yta. Man kan använda andra broderibottnar också, panama (tuskaft med två eller flera trådar i varje inslag och varptråd) eller vanlig aidaväv är två exempel. 
 Min första tanke är att korndrällsbroderi påminner om broderierna man gjorde på våffeltyg i lågstadiet, och det är inte alldeles långt från sanningen. Principen är densamma, man skapar mönster genom att trä broderingstråden under flotternade trådar och broderiet sys alltså i sin helhet på ena sidan av tyget och syns överhuvudtaget inte på baksidan. I denhär videon ser man tydligt både tekniken och tygets struktur. 


Man hittar lätt många tradtionella exempel om man letar på nätet med söktermen swedish weaving eller något av de andra engelska namnen. Löpare och handdukar med bårder i rödbrunt eller gulgrönt ser rätt trista ut, men det går förstås också att brodera trendiga mönster och motiv. De fyra kuddarna hittade jag på etsy. Det ser rätt tidskrävande ut, kan man tycka, men ta en titt på textilen nedan istället, alternativen på motiv är som vanligt oändliga. Det är fascinerande hur man kan ta vilken gammal traditionell teknik som helst och få den att bli trendig med rätt färger, proportioner och mönster. Och så finns det fantastiska vintagemönster som håller för tidens tand. Handduken i översta bilden kunde vara gjord 2015, men härstammar egentligen från 1940-talet. 
 Korndrällsbroderi är definitivt något som bör testas. Det beskrivs som rena rama avslappningen dessutom, och lite handarbetsterapi är ju aldrig fel.


Källa: Nordic Needle

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar