28 maj 2016

Sashiko - japanskt broderi

Bildkälla.

Det är ett stort hål på mina jeans. Det var ett hål på dem redan när jag köpte dem, men det har liksom växt med tiden. Det är mitt framme på höger lår och jag brukar fastna med foten i det när jag tar på mig byxorna, vilket gör att hålet oundvikligen växer sig större och större. Det är sällan en bra sak att ha stora hål på sina byxor, men just nu är det något som inspirerar mig massor och som har gjort att jag har hittat en helt ny broderiteknik - sashiko.
 Sashiko är ett japanskt funktionellt broderi. Ursprungligen är det ett sätt att handquilta ihop flera lager tyg för att få fram varmare och stadigare material. Men, som vanligt när japanerna gör något så är det i form av dekorativ perfektion.
 Boro är en annan japansk term som betyder ungefär trasor och som syftar på textilier som lappats och stoppats många gånger om. När man kombinerar sashiko och boro får man otroligt vackra stoppade broderier där traskanter och slitage kombineras med små stygn i perfekta mönster.

 Sashiko broderas för hand med grov bomullstråd och just nu ser man en hel del jeanstyg som broderibotten. Tekniken broderas som vävsöm och består av linjer och grafiska mönster. Man använder ingen broderiram eller sybåge, däremot finns ett annat litet tillbehör som är en sorts långfingerring med en perforerad platta som placeras inne i handflatan. Den används för att skjuta nålen genom tyget.
 Sashikomönstret ritas ofta först på papper och kalkeras sedan till broderibottnen. Först sys vågräta och lodräta linjer och senare diagonaler och detaljer. Man trär nålen upp och ner genom tyget många gånger (tråckelstygn) innan man drar igenom den. Här finns en bra video där tekniken visas.

Det finns ytterligare en mängd regler för hur sashikostygnen får och inte får mötas, men det är ett senare kapitel. Första steget för den som vill testa att kombinera sashiko och boro är att söka upp till exempel ett par trasiga jeans samt ett tyg i liknande färgskala som ska användas som botten i lappningen. En nål behöver man, 0,5-0,7 mm grov, och nålsögat får gärna vara av samma grovlek som resten av nålen. Tråden ska vara i bomull och hårt tvinnad, det finns speciell sashikotråd liksom det finns speciella sashikonålar, men i en första test kan man gärna ta det man har hemma och testa sig fram. Så tänker i alla fall jag göra, och jag visar såklart hur arbetet framskrider allt eftersom.

Bildkällor hittas i mitt pinterestcollage Embroidery (broderi). Där finns också flera inspirationsbilder.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar